Noordje naar het Museum
Op Atelierbezoek bij Barbara Broekman.
Het is mei, maar nog steeds zijn de musea niet open…. Noordje heeft een mooi alternatief, we gaan op atelier bezoek bij Barbara Broekman, zij is een textiel kunstenaar. Het atelier van Barbara zit op 10 minuten afstand van Noordje, dus dat is niet ver! Er konden i.v.m. corona helaas maar 9 kinderen mee en we zaten gelijk vol. Zo zie je we missen de kunst. Eerst hebben wij in de Kazerne het werk van Barbara Broekman bekeken en hoorden we haar praten over het tapijt wat zij heeft gemaakt voor het Amsterdam Museum. De wereld aan je voeten heet het project en bestaat uit een tapijt met al 179 nationaliteiten van onze stad Amsterdam.
Zie: https://www.voordekunst.nl/projecten/2489-de-wereld-aan-je-voeten
Daarna hebben wij in groepjes van 2 vragen bedacht, die wij aan Barbara zouden kunnen stellen. Vragen als:
-Krijgt u hoofdpijn van de hele dag voorover te zitten als u naait, of breit, of weeft?
-Hoe groot is uw atelier?
-Hoe lang werkt u al als kunstenaar?
-Hoe lang duurt het om een werk te maken?
-Is het niet erg dat mensen over de verschillende landen met hun voeten lopen?
Wij waren klaar en zijn gewapend met al onze vragen naar het atelier gewandeld. Het was een zeer hartelijk welkom met heerlijke sapjes, aardbeien, liga’s en koekjes. Wat worden we verwend en wat een mooi en inspirerend atelier!
Barbara liet ons een werk zien en we mochten om en om het werk wat ze liet zien ook aanraken. Textiel is echt iets wat je graag wil aanraken. Zo liepen we door het atelier en vertelde Barbara over haar werk. Ondertussen stelde de kinderen hun vragen en kwamen er nog meer vragen bij. Barbara gaf overal antwoord op en inspireerde ons volkomen.
Ook ontdekte we Arabische letters in een textielwerk! Mohammed kon ze ontcijferen en Barbara wist wat ze betekenden
Zie: Filmpje Mohammed
We hebben daarna gesproken over het tapijt bij het Amsterdam museum met al de verschillende nationaliteiten. Nou wij hebben ook genoeg nationaliteiten meegenomen. We hebben de Filipijnen, Servië, Syrië, Nederland, Indonesië en Suriname in the house! Daar had Barbara wel oren naar en heeft ons o.a. een vestje uit de Filipijnen laten zien. James vond dat erg leuk en bijzonder, zijn vader komt er namelijk vandaan.
Barbara had ook een soort staalkaart waar al de nationaliteiten op stonden die in het tapijt van het Amsterdam museum verwerkt waren. Meyer zag zijn geliefde Syrië en Dimitri zag Servië.
Als kers op de taart, kregen wij een boek van Barbara Broekman mee en de staalkaarten folder. Uiteraard hebben wij gevraagd of haar handtekening in het boek kon worden gezet. Dat was geen probleem, wat wel even spannend was, was de blote billendame die de jongens ontdekte in de collage. Voor de groepsfoto zijn ze er maar voor gaan staan, dus jullie kunnen hem niet zien 😉
Terug in de Kazerne zijn we na de lunch gestart met de workshop. De opdracht was n.a.v. het tapijt in het Amsterdam museum: maak een collage van textiel die gebaseerd is op jouw land. We gingen als dolle aan de slag en veel mooie, confronterende en ontroerende panelen ontstonden er.
Een confronterend paneel was die van Mohammed. Hij komt oorspronkelijk uit Syrië en is zijn land ontvlucht met zijn ouders. Op de foto laat hij zijn paneel zien waar je de Syrische vlag met 2 tanks een helikopter ziet. Het is af zei hij….. Ik vroeg hem of er nog iets van hoop bij kon…. Dat vond hij een goed idee en koos voor bloemen.
Hier zien jullie de resultaten van het inspirerende atelier bezoek bij Barbara Broekman.
Wij vonden het super-interessant en voelde ons geïnspireerd en heel welkom!
Dank je wel Barbara en misschien tot ziens.
0 reacties