Missie

Bij Noordje maken kinderen en jongeren van 6-16 jaar kennis met kunst en cultuur en ontwikkelen ze hun creativiteit, om hun zelfvertrouwen en zelfbewustzijn te vergroten, en te leren samenwerken. Ook gebruikt Noordje kunst en cultuur als basis om de taalvaardigheid te verbeteren. Hiermee vergroten zij hun kansen om volwaardig mee te kunnen draaien in de maatschappij.

Noordje richt zich met name op de kinderen en jongeren die van huis niet vanzelfsprekend met kunst en cultuur in aanraking komen, en die vanuit hun achtergrond vaak een taal- en leerachterstand hebben. 

826 Seal of approval

Zien Doen Laten Zien

Noordjes adagium is Zien Doen Laten Zien. Deze werkwijze beweegt sinds 2007 als een rode draad door al haar activiteiten.
Geïnspireerd worden door een kunstdocent of schrijver aan de hand van voorbeelden uit de beeldende kunst of de wereld van taal opent het creatieve luikje bij kinderen en jongeren en laat mogelijkheden zien en verbreedt hun horizon (Zien).
Het vervolgens zelf aan de slag gaan onder begeleiding van en in samenwerking met een inspirerende professional tilt kinderen en jongeren naar een hoger niveau en daagt ze uit hun talent te gebruiken (Doen).
Het presenteren van het eigen werk in welk vorm ook draagt bij aan de ontwikkeling op gebied van zelfvertrouwen en maakt niet alleen de jonge maker maar ook zijn of haar omgeving trots (Laten Zien).

Organisatie

Noordje is overal! In de wijk, op school, in het museum, op festivals, in de natuur of in de speeltuin! Vanuit Noordjes Kantoortje in Kazerne Z worden in heel Amsterdam Noord kunst- en taalprojecten voor kinderen en jongeren van 6-16 jaar georganiseerd. 

Maak kennis met het team van Noordje:

Saskia Noordhuis

Saskia Noordhuis

Directeur en Founder

Tess Bonouvrie

Tess Bonouvrie

Projectleider

Nynke Deinema

Nynke Deinema

Educatie

Jannemiek Wijdeven

Jannemiek Wijdeven

Coördinator Schrijflab

Ramona de Wit

Ramona de Wit

Secretariaat / Administratie

Peter Noordhuis

Peter Noordhuis

Vrijwilliger Algemene zaken

Cor Visser

Cor Visser

Vrijwilliger Bedrijfssponsoring

Riëtte van Winden

Riëtte van Winden

Vrijwilligerscoördinator

Vrijwilligers

Noordje werkt in haar schrijflabs met vrijwilligers of, zoals we ze zelf liever omschrijven: mensen die hun tijd doneren aan de kinderen. We vinden het belangrijk dat er zoveel mogelijk persoonlijke aandacht gegeven wordt tijdens onze projecten. Vrijwilligers maken dat mogelijk. Inmiddels zijn er gemiddeld 60 inspirerende mensen met verschillende expertise in deze rol betrokken bij Noordje. Van student tot pensionaris.

Freelancers

De uitvoering van projecten, workshops en activiteiten op school en in de wijk worden uitgevoerd door freelance kunstenaars, schrijvers, muzikanten, illustrators, presentatoren, theatermakers en meer. Onder begeleiding van deze professionals worden kinderen geïnspireerd en uitgedaagd om het beste van zichzelf te laten zien. 

Het begin

In 2007 werd Noordjes Kinderkunst (vanaf 2016 gewoon Noordje) opgericht. “Een cadeautje voor de kinderen uit Amsterdam Noord die met verschillende culturele achtergronden één ‘kleine’ kunstwereld kunnen creëren.” Met kunst en cultuur en het ontwikkelen van je eigen creativiteit kun je niet vroeg genoeg beginnen en voor veel kinderen is deze kennismaking niet vanzelfsprekend.
Vanuit een klein kinderatelier in een woning in de Van der Pekbuurt (destijds een ‘Vogelaarwijk’) ontwikkelde Noordje van 2008-2013 talloze projecten voor in de wijk en op scholen, waaronder het rijdende museum Noordje op Wielen, Noordjes Kunstacademie, Noordjes Vakantieprojecten en nog veel meer. In deze tijd is bijvoorbeeld ook het jaarlijkse evenement Eerste Hulp bij Surprises ontstaan, nadat een aantal kinderen uit de wijk bij directeur Saskia Noordhuis thuis aanbelden om te vragen of Noordje kon helpen bij het maken van hun surprises.  

826 Seal of approval

Kunst & taal

Met taal ligt de wereld aan je voeten. Geïnspireerd door de TEDWish van schrijver Dave Eggers uit 2008 waarin hij vertelt over 826 Valencia in San Francisco waarvan hij mede-initiatiefnemer is, werd aandacht voor taal belangrijk bij Noordje. Met zijn schrijfcentrum in de wijk introduceerde Eggers een andere aanpak dan traditionele huiswerkinstituten: tijdens en na schooltijd komen kunstenaars, schrijvers en dichters bij elkaar om samen met kinderen en jongeren te schrijven en te illustreren. Op deze plek krijgen de jonge bezoekers de 1-op-1 aandacht die ze nodig hebben, en die ze thuis en op school soms ontberen. 
In 2014 opende Noordje in navolging van dit model Noordjes Schrijflab in een oude brandweerkazerne in de Noord Amsterdamse Vogelbuurt. Vanaf dat moment zijn kunsteducatie en creatief schrijven onlosmakelijk verbonden in haar programma’s.

De Noordjes krant

Internationaal

Met Noordjes Schrijflab maakt Noordje deel uit van een internationaal netwerk van organisaties die geïnspireerd zijn door Dave Eggers’ organisatie 826national. De organisaties komen iedere twee jaar bij elkaar voor voor ‘share best practices’ en om samenwerking te versterken. Daartoe zijn in Stockholm, Dublin, Milan en London bijeenkomsten en conferenties geweest. In 2018 organiseerde Noordje de conferentie Word Up! in Amsterdam waarbij 16 internationale partnerorganisaties aanwezig waren. Het streven was om in juli 2020 bij elkaar te komen in Kopenhagen om de samenwerking verder vorm te geven. Wegens Corona is deze conferentie vooralsnog gepland in 2022.

Partners

Na bijna 14 jaar is Noordje stevig verankerd in Amsterdam Noord en bereikt ze met haar bijzondere werkwijze steeds meer kinderen en jongeren. Dat willen we kunnen blijven doen, ook op andere plekken. Onze samenwerkingspartners, fondsen & subsidies en bedrijven uit Amsterdam Noord maken dit mede mogelijk. 

 

Samenwerking

Noordje werkt in haar projecten geregeld samen met verschillende sociaal maatschappelijke organisaties in de wijk, culturele instellingen zoals de grote en kleine Amsterdamse musea en met verschillende scholen in Amsterdam (Noord). 

Subsidies en fondsen

Noordje maakt met haar beleid “Ruimte en Basis voor de Jeugd” deel uit van het Kunstenplan 2021-2024 en wordt hiermee in de kern ondersteund door Amsterdams Fonds voor de Kunst. Met subsidies vanuit de gemeente en private fondsen worden Noordjes activiteiten op projectbasis ondersteund.

Vrienden van Noordje

Noordje is trots op en dankbaar voor de steun van een bijzonder groot aantal bedrijven in Amsterdam Noord die zowel financieel als in natura betrokken zijn. Mede dankzij deze Vrienden van Noordje kunnen we Noordjes gouden regel bewaken dat onze activiteiten voor iedereen toegankelijk zijn en we de juiste aandacht kunnen bieden aan de kinderen op verschillende plekken in Amsterdam Noord.

Wil je ook Vriend worden?

Vacatures

Noordje is regelmatig op zoek naar vrijwilligers, studenten, kunstenaars, schrijvers en meer die een bijdrage willen leveren aan onze programma’s om kinderen en jongeren te inspireren.

Beeld- en woord kunstenaars

De uitvoering van projecten en activiteiten van Noordje, bij Noordje, op school en in de wijk worden uitgevoerd door freelance beeld- en woordkunstenaars. Als freelance beeld- of woordkunstenaar ...

Ondersteunend begeleider(s)

We vinden het belangrijk dat er zoveel mogelijk persoonlijke aandacht is voor de kinderen. Vrijwilligers maken dat mogelijk. Wil je ons komen versterken in het team van vrijwilligers? Noordje ...

Reageren

Wil jij betekenis geven aan de ontwikkeling van kinderen, ze inspireren, met ze in gesprek gaan en het zelfvertrouwen aanmoedigen? 

Pin It on Pinterest