Wij bezoeken deze keer de Grote Indonesië-tentoonstelling, waar wij gelijk bij binnenkomst heel veel weetjes over het land kunnen lezen. De kinderen schrijven op welke feiten over het land hen het meest verrassen, bijvoorbeeld hoeveel inwoners het land heeft of hoeveel vogelsoorten er leven.
Met Noordje naar de Grote Indonesië-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk
Er zijn zowel oude als nieuwe kunstvoorwerpen te zien in de tentoonstelling. Wij gaan opschrijven hoeveel verschillende materialen er gebruikt zijn om al deze voorwerpen te maken. Het wordt een hele rij: hout, steen, goud, messing, leer, papier, textiel, kralen, schelpen, stro en meer!
Schaduwspel
In de tentoonstelling wordt er ook veel verteld over de geschiedenis van Indonesië en al het leed dat mensen hebben ervaren tijdens de koloniale tijd, de oorlog en de revolutie. Wij gaan hier niet diep op in, maar bekijken wel dit indrukwekkende kunstwerk dat over oorlog gaat. Het kunstwerk is ook interessant doordat de schaduwen die op de grond vallen, inspelen op de eeuwenoude traditie in Indonesië om schaduwtheater op te voeren.
Schaduwspel wordt vaak met wajangpoppen opgevoerd, en die zijn er ook veel te zien. wajang betekent in het indonesisch schim of schaduw en wij zien zowel driedimensionale poppen en tweedimensionale poppen die gemaakt zijn van leer. de figuren komen uit oude legendes maar er worden ook steeds nieuwe karakters bij bedacht om meer moderne verhalen te vertellen.
Tussen de beelden en de geuren van Indonesië gaan wij aan de slag bij de leestafel met het ontwerpen van onze eigen wajangpop, geïnspireerd op wat wij hebben gezien in de tentoonstelling. Wij ontdekken ook dat we met gebruik van licht schaduwfiguren kunnen maken met onze handen!
Wij kunnen hier ook de kruiden van Indonesië ruiken en proeven en in een Indonesische bakfiets (riksja) plaatsnemen! De museumkidz weten heel goed dat “er geen ogen zitten aan de vingers” en daarom is het juist zo heerlijk als je wel even alle zintuigen mag gebruiken 😉
Wajangpoppen
Als wij terug zijn bij Noordje gaan wij de schetsen uitwerken tot volledige wajangpoppen. Meester Tjalling heeft een geweldig voorbeeld gemaakt en hij heeft ook veel boeken over wajangpoppen meegenomen, waar wij inspiratie uit kunnen halen.
Er wordt super geconcentreerd gewerkt aan het tekenen, kleuren en knippen….
…en hier zijn een paar van de prachtige resultaten. Voordat de ouders de kinderen komen ophalen hebben wij nog even tijd om met de poppen voor de beamer een schaduw spel op te voeren.
Je kunt het hele verslag en alle foto’s zien op ons Tumblr account, je kunt ons daar ook volgen.
0 reacties