Met Noordje Amsterdam-West naar het Rijksmuseum

5 mrt 2024

Daar staan we dan voor het Rijksmuseum op een zaterdag. Noordje neemt hen mee! We zijn met 45 ongedocumenteerde Braziliaanse kinderen en met 2 kunstdocenten en 8 vrijwilligers. Met een bus vanaf een basisschool in nieuw West vertrekken we. In de bus mogen we van de chauffeur wat drinken en eten. We hebben er allemaal veel zin in. In het Rijksmuseum verdelen we 2 groepen oudere kinderen en 4 groepjes wat jongere kinderen met vrijwilligers. Alle kinderen spreken redelijk tot zeer goed Nederlands dus het meeste kan gewoon in het Nederlands. Het thema van de rondleidingen is dieren en die zijn er genoeg.

De welvoorziene keuken van Joachim Beuckelaer

Iedereen heeft een andere route en we vertrekken vanuit de hal. De oudere groepen komen bij het eerste werk aan. Het is het schilderij: ‘de welvoorziene keuken van Joachim Beuckelaer’. We gaan op de grond zitten en benoemen welke dieren we allemaal zien?

Wij praten over wie welke van de dieren op het schilderij hebben geproefd. Een van de kinderen heeft ooit een duif gegeten, maar niemand heeft een fazant geproefd. Noordje vrijwilliger Clara eet sinds haar 10e jaar geen dieren meer. Sommige kinderen willen ook graag vegetarisch worden.

Daarna vertrekken we naar het tweede deel. Het is allemaal keramiek wat hier te zien is. De opdracht is om dieren te zoeken en die te tellen en op te schrijven. Met z’n tweeën ging iedereen lekker aan de slag en we vonden wel 10 verschillende dieren.

Zeedieren

De jonge kinderen; 3 per groep op 1 vrijwilliger, lopen als een kleine familie langs spannende schepen en ook daar wordt over verteld en gevraagd of ze ook dieren in de zee kennen? En jawel hoor.

 

Glas-in-lood ramen

Nu zijn we gearriveerd bij de Voorhal. We zijn erg onder de indruk van de glas in lood in de ramen. Een kind refereert aan de glas-in-lood ramen van de kerken in Brazilië. In de voorhal op de grond zien we dieren. En in het midden in een cirkel staan de sterrenbeelddieren. Iedereen noemt op wanneer hij geboren is en gaat met behulp van de sterrenbeelden die worden opgenoemd bij zijn sterrenbeeld staan. We vinden de Voorhal heel erg bijzonder. En dan gaan we daarna naar de Erezaal.

De Zwaan

Hier zien we de bekende zwaan: ‘de bedreigde zwaan van Jan Asselijn, ca.1650’. Eerst kijken we rustig naar het schilderij zonder iets te zeggen. Daarna wordt er door de docent allerlei vragen gesteld:

  • Kun je de hond vinden op het schilderij?
  • Hoe voelt de zwaan zich?
  • Waarom is de zwaan bang/boos?
  • Waarom lijkt de zwaan zo groot?
  • Zie je de veertjes in de lucht?
  • Kun je de poep vinden van de zwaan?
  • Waarom heeft zij gepoept denk je?

Het hele schilderij wordt uitgeplozen en daarna gaan we de zwaan natekenen. Iedereen is in opperste concentratie bezig om de zwaan zo goed mogelijk na te tekenen.: wat een talenten! Ondertussen is er een meneer zo aardig om wat foto’s van ons te nemen. En plotseling zien we vrijwilliger Miek, die met haar 3 jonge kinderen er ook bij komt zitten en tekenen. Best gezellig druk: allemaal rondom de Zwaan.

De Nachtwacht van Rembrandt

En dan nu het topstuk: de Nachtwacht van Rembrandt! We zijn met z’n allen heel voorzichtig tussen alle toeristen heen naar voren gelopen en als je klein bent heb je ook een voordeel want je stoort niemands uitzicht. Uiteindelijk zijn we pal voor het schilderij gaan zitten en konden we alles supergoed zien: Zie je de hond, zie je de kip en het meisje en zelfs een kind wist Rembrandt aan te wijzen!

Ook de speurtocht van de jongere kinderen leidt langs de Nachtwacht en zij zijn inmiddels goede speurneuzen geworden, die zowel het hondje als de kip (in de riem van het meisje) weten te vinden.

Het laatste kunstwerk dat wij gaan bekijken is De Zondeval van Cornelis Cornelisz. In het paradijs (zo wordt het verteld) leefden alle dieren vreedzaam met elkaar. De kinderen kiezen een dier uit het schilderij die zij proberen na te tekenen.

Voordat we teruggaan worden alle 45 kinderen geteld, want we willen natuurlijk niemand vergeten. En dan roept er een kind, die heel erg goed opgelet heeft:’ Oooooo juf juf, waar was het dat de Nachtwacht bij brand kon worden gered. Dat zou u nog laten zien’. ‘Ja’ zegt de juf ‘dat is de Rijksmuseumsleuf bij de onderdoorgang. Daar lopen we zo langs. Ik laat jullie dat zien: De sleuf is door de directie van het Rijksmuseum in 1934 aangebracht toen Hitler aan een opmars bezig was in Duitsland. Vijf jaar nadat het luik was aangebracht is hij daadwerkelijk gebruikt. In 1939, het jaar voordat de oorlog uitbrak, is het doek naar buiten gebracht en lag het tijdens de oorlog onder meer drie jaar opgeslagen in de grotten onder de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Uiteindelijk is het luik daarna nooit meer gebruikt voor calamiteiten. Na de verbouwing van het museum is hij in 2013 wel nog een keer ingezet om De Nachtwacht op zijn huidige plek terug te hangen’.

Bij de school kwamen de geuren van heerlijk warm eten ons tegemoet , dat bereid was door de Braziliaanse moeders. Wat een feest na zo’n intensieve dag. Ondertussen werden vier lokalen klaargemaakt om de opdracht uit te leggen en zelf aan de slag te gaan. De opdracht was:

  • Creëer een nieuw dier door 3 dieren te combineren, teken het dier met potlood
  • Kleur het dier in met wateroplosbare krijt (jongste kinderen) waterverf (oudste kinderen)
  • Teken evt. een omgeving voor het dier, waar zou die wonen?
  • Terwijl de tekening droogt vul het briefje over je dier in (naam, soort, verwachte leeftijd, eetgewoontes, leefomgeving)
  • Als de waterverf droog is maak een omtrek om het dier de planten etc. met fineliners

Wij willen graag Het Rijksmuseum bedanken dat zij ons zo vriendelijk hebben ontvangen en een extra dank voor de leuke verrassing die wij kregen; een speciale editie van Donald Duck in het Rijksmuseum!

Als laatste willen wij ook alle vrijwilligers van Noordje en van de Braziliaanse kinderen heel hartelijk bedanken dat jullie hebben geholpen bij de rondleidingen. Zonder jullie zou Noordje naar het Museum, niet mogelijk zijn!

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest

Share This