Het verhaal van Noordje

Ken jij het verhaal van Noordje al? Hier vind je leuke opdrachten over Noordjes verhaal. Wist je bijvoorbeeld dat Noordjes moeder per ongeluk in een standbeeld is omgetoverd en dat Opa Z een hele kazerne vol met kunst heeft.

 

Opdracht 1: Geheim Agent Z

Ken je het verhaal van Noordje en Geheim Agent Z al? Dat verhaal heb je nodig voor deze opdracht.
Luister dus eerst naar het filmpje hierboven!
Wil jij ook geheim agent voor Noordje worden? Vraag dan het paspoort aan door te mailen naar meedoen@noordje.nl. Dan ben jij straks lid van de club van Geheim Agent Z!

Opdracht 2 : De moeder van Noordje

In mijn verhaal verandert mijn moeder in een standbeeld. Ik weet niet precies of het standbeeld heel groot of heel klein is, en of het veel kleuren heeft of weinig. Wat denk jij? Kun jij een mooie tekening maken van dit standbeeld?

Opdracht 3: De vader van Noordje

In mijn verhaal verandert mijn vader in een schilderij. Hoe denk jij dat dit schilderij eruit ziet? Kun jij het voor me tekenen en kleuren? Als je klaar bent, mag je weer aan je ouders vragen of je je tekening voor het raam mag hangen. Als het mag, dan kunnen ook de andere Geheim Agenten het zien als ze toevallig langs je huis lopen. En dan weten ze naar welk verdwenen schilderij ze moeten zoeken.

Opdracht 4: Jouw eigen kunstschat

Ga in je huis op zoek naar iets wat voor jou speciaal is. Kijk overal. Kun je ergens in je huis iets vinden dat jij heel bijzonder vindt? Welk voorwerp in jouw huis vind jij mooi of speciaal? Dat kan een badeend zijn of een lievelingsbeker. Dat voorwerp is jouw schat. Teken jouw gevonden schat en beschrijf waarom je het voorwerp zo bijzonder vindt. Je mag ook een foto maken van de schat.

Opdracht 5: Stripverhaal

Dit keer gaan we een stripverhaal maken. Weet je wat dat is? Een stripverhaal is een verhaal in plaatjes. Elk plaatje vertelt een stukje van het verhaal. En als iemand in het verhaal iets zegt, kun je de tekst schrijven in een tekstballon.

Weet je het verhaal over mij en mijn opa Zed en de verdwenen kunstverzameling nog? Als je het niet meer precies weet, lees het dan nog een keer. Iemand mag het ook voorlezen.

Dan ga je van het verhaal van Noordje nu een stripverhaal maken. Voor elk stukje van mijn verhaal maak je een tekening in een vakje. Alle vakjes samen vertellen mijn verhaal in tekeningen.

Opdracht 6: Een gedicht van jou

Zoals je weet was mijn opa Zed dol op kunstwerken en verhalen. Hij hield vooral van verhalen en gedichten over de natuur, maar ook over de ruimte en geschiedenis. Vandaag ga je een gedicht of een kort verhaal maken over de aarde of de ruimte ofover mensen. Kies een van de onderwerpen aarde, ruimte of mensen. Waar denk jij bijvoorbeeld aan bij het woord ‘aarde’? Denk jij aan de lucht of aan de zon of aan de zee of aan eilanden?

Schrijf 8 woorden op bij jouw gekozen onderwerp (aarde, ruimte of mensen)?

Kies nu vijf woorden uit dit lijstje en onderstreep deze. Met deze vijf woorden ga je aan de slag. Schrijf een gedicht of een kort stukje tekst over je gekozen onderwerp en gebruik deze vijf onderstreepte woorden.

Opdracht 7: Verhaal van jou en mij

Maak onderstaand verhaal af. Dan hebben we samen een verhaal geschreven!

Laatst maakte ik iets heel spannends mee. Het was donderdagmiddag. De zon scheen en ik had het warm.
Ik kreeg een anonieme tip over de verdwenen kunstverzameling van mijn opa. Ik moest daarvoor een stukje rijden. Ik pakte voor een keer nog mijn ouwe trouwe groene bus uit de stalling.

Samen met mijn hondje stapte ik in de bus. We gingen op weg. Ik wist nog niet precies waar ik moest gaan zoeken. Maar ik reed ver van huis. Ik ging weg uit Amsterdam. Het werd steeds rustiger op de weg. Er was bijna niemand.

Na een tijdje werd de weg steeds hobbeliger. Er zaten kuilen in de weg en ook bobbels. Het was lastig rijden met de bus. Ook stonden er steeds meer bomen langs de kant van de weg. Volgens mij kwam ik in een bos.

Ik stapte de bus uit om mijn hondje even te laten rennen. Samen liepen we het bos in.

Even later kwamen we bij een open plek in het bos. Daar zag ik een groot gebouw zonder ramen en met een grote, ijzeren deur. Op de deur hing een bordje met de woorden: Museum van Geheimen.

Voorzichtig duwde ik tegen de grote deur. Hij piepte en kraakte en ging heel langzaam open. Mijn hondje begon te kwispelen met zijn staart.

Ik vond het best spannend. Wat zou er binnen te zien zijn?

Ik stapte naar binnen en tot mijn grote verbazing zag ik ….

Weet jij wat ik zag? Kun jij het verzinnen? Maak er een mooi verhaal van.

Opdracht 8: Hoe ziet Noordje er uit?

Je bent bijna klaar. Dit is je laatste opdracht! En deze is belangrijk voor mij. Ik heb mijn verhaal verteld en opdrachten aan je gestuurd, maar jij hebt mij (Noordje) nog nooit gezien.

Hoe denk jij dat ik er uit zie?

Ben ik groot of klein?

Heb ik donker haar of blond haar?

Wat voor kleur hebben mijn ogen?

En draag ik het liefst een broek of een rok?

Ik ben benieuwd hoe jij mij voor je ziet.

Maak je een mooie tekening van mij? Gebruik ook de kleurtjes die ik je heb meegegeven.

 

Pin It on Pinterest

Share This