Nieuws

Vier de zomer met Noordje!

In de zomervakantie van 4 juli t/m 14 augustus organiseert Noordje allerlei leuke activiteiten. Bekijk hieronder het zomerprogramma van Noordje!


Schermafbeelding 2020-06-22 om 16.08.15.png  Schermafbeelding 2020-06-22 om 16.08.37.png

 

Noordje mag weer open op 08 juni 2020! 

Yes! Maandag 08 juni is Noordje weer open voor alle kinderen uit Amsterdam Noord. We vinden het belangrijk dat jullie allemaal een fijn en vooral veilig bezoek kunnen brengen aan Noordje. We hebben daarom een aantal regels opgesteld. Zien we je snel weer bij Noordje? 

Schermafbeelding 2020-06-05 om 10.53.32.png (1)


Noordje gesloten in verband met dreiging coronavirus

Ook Noordje neemt de dreiging van het verspreiding van het coronavirus serieus. We volgen de richtlijnen van de Nederlands overheid en zijn daarom gesloten.. We gaan alle kinderen, vrijwilligers en docenten ontzettend missen de komende tijd! We zien elkaar hopelijk snel weer en wensen iedereen veel gezondheid toe 

Liefs Team Noordje

noordje denkt aan jou.jpg


Nieuw meubel door Fiction Factory

Fiction Factory x Noordje

Bijzonder nieuws: in het laatste weekend van de vakantie werd nog even in twee dagen een fantastisch meubel gebouwd door het team van Fiction Factory onder leiding van Marije Remigius en naar een ontwerp van Paola Paez.  
Bijzonder: het hout van deze boekenkastenwanden en het podium is resthout, de stellages waar het podium op rust, is overgebleven materiaal van een tentoonstelling van het Rijksmuseum.
 De wanden zijn opgebouwd uit de door Marije tot 'Latjeskratjes' gedoopte kratjes bestaande uit latjes. Een deel van deze latjeskratjes zijn dan weer vervaardigd door medewerkers van het bedrijf ASR, die een teamdag bij Noordje hadden in het kader van maatschappelijke betrokkenheid.
Binnenkort ontvangen wij nog een door Fiction Factory bewerkte tafel voor in ons Schrijflab, die tevens uit het Rijksmuseum is meegekomen. We noemen dat circulair bouwen. Zeer dankbaar, met Marije Remigius.


"Als je stoel maar goed zit!" - Sponsoractie!

Noordje is bezig met een nieuwe inrichting voor haar Schrijflab.
We zijn trots op onze nieuwe rode tafels. 
Maar we hebben ook 30 nieuwe stoelen nodig, om het helemaal af te maken voor de kinderen uit Amsterdam Noord.
Ben je fan van Noordje, wil je ons hierbij helpen?
Sponsor dan een stoel voor een tientje! 
Je kunt het bedrag overmaken naar rekeningnummer NL71 INGB 0004 1392 84
tnv Stichting Noordjes Kinderkunst ovv "Stoel voor Noordje".
Wil je een factuur ontvangen? mail dan naar  Noordje.
Dankjewel! 

IMG_3889.jpg

 

Noordje luidt herfstvakantie in met bijzondere vaartocht

kapitein anna.jpg
Foto: Huub Zeeman

Afgelopen weekend was een bijzondere dag voor tweehonderd ouders en kinderen uit Noord. Ze mochten varen op de grote raderboot Kapitein Anna. Deze dag werd georganiseerd door Noordje, een non-profit organisatie in Amsterdam Noord die de missie heeft om kinderen en jongeren met een taal- en leerachterstand een stem en zelfvertrouwen te geven en ze te helpen bij het ontwikkelen van creativiteit en talent.

Noordje neemt kinderen mee naar het museum, maar gaat dus ook met ze varen. De organisatie wil niet alleen de kinderen, maar ook de ouders iets bijzonders aanbieden. En natuurlijk ook de betrokkenen bij Noordje, zoals Vrienden van Noordje (bedrijven uit Noord die sponsoren), vrijwilligers en de docenten.

Aan boord van Kapitein Anna was er genoeg te beleven voor het gemixte gezelschap. De in 1911 gebouwde raderboot is al een hele bezienswaardigheid op zichzelf vanwege het bijzondere interieur. De kinderen konden meedoen met verschillende creatieve workshops, zoals het maken van zeekaarten en kunstverrekijkers. Er konden artikelen worden geschreven voor Noordjes Krant op ouderwetse typemachines. Er werd erg trots een zelfgeschreven verhaal voorgelezen door kinderen van Noordjes Schrijflab. En er werd genoten van een heerlijke, uitgebreide lunch met Oosterse en Westerse gerechten. Het dek was in de zon perfect voor het halen van een frisse neus en de kinderen konden er hun energie goed kwijt. Voor velen een ontspannen start van de herfstvakantie!

De bijzondere vaartocht werd aangeboden door raderboot Kapitein Anna en de goede lunch werd verzorgd door Café Noorderlicht.

Kinderen en jongeren zijn na de herfstvakantie weer van harte welkom om dagelijks deel te nemen aan de verschillende activiteiten van Noordje op de Zamenhofstraat 14b (in de Vogelbuurt).

 

WORD UP!

social media profiel word up.jpg

In Amsterdam vond van 11 tot 14 juli 2018 de internationale conferentie Word Up! plaats. Tijdens deze vierdaagse bijeenkomst kwamen schrijflabs voor kinderen en jongeren uit de hele wereld samen om hun ervaringen en kennis te delen over hun programma’s en de manier waarop ze lees- en taalachterstanden aanpakken. 
Het congres werd georganiseerd door Noordje, een taal- en kunsteducatiestichting uit Amsterdam-Noord. Noordje is de Nederlandse partner van de Amerikaanse organisatie 826 National, een netwerk van verschillende schrijflabs in de VS. Wil je meer weten? Klik dan op het Word Up logo hierboven. 

 

Noordjes Ontwerpwedstrijd voor creatieve Amsterdammers, jong en oud

z-pil-848x500.jpg

Ben je kunstenaar, ontwerper, illustrator, of loop je gewoon altijd over van creatieve en inventieve ideeën, èn woon je in Amsterdam? Dan nodigt Noordje, een organisatie voor educatieve kunst- en taalprojecten, je uit om deel te nemen aan haar ontwerpwedstrijd. Noordje is namelijk op zoek naar nieuwe producten voor de Z-Store. Dat is een winkel en kunstproject ineen, met als belangrijkste functie de fantasie van kinderen (groot en klein) te prikkelen en hun creativiteit aan te wakkeren. De beste ontwerpen zullen worden uitgevoerd en verkocht worden in de winkel.

De Z-Store is onderdeel van Noordjes Kazerne Z, een oude brandweerkazerne aan de Zamenhofstraat. Onder jongeren en kinderen in het stadsdeel is Noordje inmiddels een begrip. Daar maken ze in het Schrijflab onder begeleiding van schrijvers, dichters, kunstenaars en studenten verhalen, gedichten en raps. Ze nemen ook deel aan kunstworkshops en bezoeken gezamenlijk musea.

De Z-Store heeft een belangrijke rol in de Kazerne. De winkel en tevens entree van Noordjes Kazerne Z inspireert kinderen en jongeren en stimuleert ze om verhalen te schrijven. Want wie schrijft, die blijft.

De Z-store is dan ook niet zomaar een winkel. Het is een winkel voor Geheim Agenten met superkrachten. Je kunt er allerlei spannende spionage-gadgets kopen. Zoals een om-de-hoek-gluur-bril, een steen waardoor je onzichtbaar wordt, gekke outfits om je te vermommen, een notitieboekje voor geheimschrift, plaksnorretjes, etc. Maar… omdat Geheim Agenten altijd op zoek zijn naar de nieuwste spionage-spullen, hebben wij hulp nodig! Want de Z-store moet gevuld worden met nieuwe geheime producten.

Wat moet je doen?

  1. Bedenk een speciaal product/gadget/voorwerp/kledingstuk/apparaat dat een Geheim Agent kan gebruiken! Gebruik je fantasie en humor.

  2. Ontwerp/teken/schilder/knutsel/etc dit product. Alles mag!

  3. Stuur het op naar Noordje, Zamenhofstraat 14B, 1022 AC Amsterdam of maak er duidelijke foto’s van en mail ze naar meedoen@noordje.nl ovv Productwedstrijd. Vergeet je naam, leeftijd en telefoonnummer niet.

En dan?
Een vakkundige jury zal alle inzendingen beoordelen. De beste ontwerpen en ideeën worden uitgevoerd en exclusief verkocht in de Z-store voor Geheim Agenten in Vogeldorp. De opbrengst van de producten in de Z-store wordt gebruikt ter ondersteuning van de taal- en kunstprojecten voor kinderen bij Noordje.

Voor meer informatie bel je met Noordje 020 6328236 of mail je naar pien@noordje.nl

 

Ruimtereis in EYE met de Zomerschool

zomerschool foto.jpg

Op donderdagochtend 31 augustus namen de kinderen van de Zomerschool in Amsterdam Noord hun familie en andere geïnteresseerden mee op ruimtereis in het EYE Filmmuseum. Dit jaar werden in Cinema 1 van het filmmuseum de resultaten van alweer de 6e Zomerschool op groot scherm vertoond. De toeschouwers konden zich verwonderen aan een wereld vol aliens, astronauten, sterren en planeten. Leerlingen en hun ouders werden deze dag met de Mocca Cultuurbus naar het EYE gebracht en gehaald. Coby van Berkum, voorzitter van het dagelijks bestuur Amsterdam Noord, heeft samen met een aantal van de jonge ruimte experts de presentatie officieel geopend.

zomerschool ruimtebedrijf.jpg

De Zomerschool is een samenwerking tussen SKC (Stichting voor Kennis en sociale Cohesie) en Noordje Amsterdam Noord.
55 kinderen van 12 verschillende basisscholen in Noord hebben de laatste drie weken van hun zomervakantie op drie locaties in Noord deelgenomen aan de Zomerschool. De Zomerschool is gratis en voor alle kinderen uit Noord die na de vakantie naar groep 6, 7 en 8 gaan. Ouders betalen een borg van 15 euro.
In de ochtend werd in het programma van SKC aandacht besteed aan vaardigheden als nieuwsbegrippen en begrijpend lezen en leerden de kinderen allerlei nieuwe woorden die te maken hebben met Sterren & Planeten, Ruimtereizen & Astronauten en Aards & Buitenaards.
In de middagsessies van de Zomerschool hebben de leerlingen tijdens de beeldende workshops van Noordje het thema ruimte op verschillende wijze benaderd. Er is met verschillende media gewerkt, zoals film, animatie, installatie, theater en taal. De Zomerschool nam de leerlingen mee op excursies naar NEMO en Space EXPO in Den Haag. De Zomerschool verrijkt kinderen met taal en kennis, creatief denken en doen. Kinderen die deze zomer niet op vakantie gingen hebben een leuke en bijzondere paar weken gehad en met de nieuwe opgedane krachten, vriendjes en vriendinnetjes zijn ze klaar voor het nieuwe schooljaar.

zomerschool astronaut.jpg

Volgend jaar komt de Zomerschool weer terug en zijn kinderen uit Amsterdam Noord van harte welkom! In mei 2018 volgt hierover meer informatie.
De Zomerschool Amsterdam Noord wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam. SKC en Noordje danken het schoolbestuur AMOS voor de ingediende subsidie aanvraag.

 

 

De Z-store is open!

z-store.jpg (1)

De opening met als hoofdgasten de enthousiaste schrijvers Simon de Waal en Erik Jan Harmens was geweldig! Wil je meer weten? Lees dan alles over de Z-store.