Noordje naar theater de Krakeling

23 dec 2021

Op 18 december is het dan zover: Noordjes uitstapje naar Theater de Krakeling! Op de valreep, want een dag later zitten we weer in een lockdown en moeten culturele instellingen hun deuren helaas sluiten. 

Inmiddels alweer bijna een jaar geleden werden we door de Krakeling benaderd. Omdat ze het belangrijk vinden dat álle Amsterdamse kinderen in aanraking komen met theater ondersteunen ze elk jaar een stichting die zich inzet voor kinderen en dit jaar is dat Noordje! De kinderen zijn daarom samen met hun ouders uitgenodigd voor de vrolijke familievoorstelling ‘De drie biggetjes en het wolfspak’ van de Toneelmakerij. 

Voor de deur van Noordje worden we opgehaald door Piet, de vriendelijke chauffeur van de GroenGrijs bus. Met veertien kinderen, vier moeders en drie Noordje begeleiders vertrekken we naar het Cultuurpark Westergas. Het is een leuke mix van kinderen van Noordjes Schrijflab en de Kunstacademie en in de bus is het dan ook een gezellige boel, een beetje alsof we op een schoolreisje zijn. Als we aankomen wacht Siham van de Krakeling ons op om ons te begeleiden naar het theater. In de foyer is er nog tijd om even te tekenen en te spelen, voor we de zaal in mogen.

We mogen plaatsnemen op de eerste twee rijen en zitten dus bovenop de actie! De voorstelling is een remake van het bekende sprookje en gaat over de drie biggen Krul, Knar en Knor, die voor het eerst op zichzelf zijn aangewezen. Ze kennen zelf ook het beroemde sprookje, hoewel de kinderen hun geheugen soms moeten opfrissen. De voorstelling zit vol liedjes, verkleedpartijen, grappige woordspelingen en verhaspelingen en er is veel interactie met het publiek. De kinderen van Noordje zitten op het puntje van hun stoel, maar ook voor de ouders is de voorstelling een feestje!   

Na afloop staat er een ‘meet en greet’ met de acteurs gepland. Yamill Jones, Jip Smit en Keja Klaasje Kwestro zijn nieuwsgierig naar Noordje. “Wat is Noordje, is het een school?” vraagt Yamill. Maiyas geeft uitleg: Noordje is geen school, maar het is er heel fijn. Je wordt er geholpen met huiswerk, je doet leuke dingen, maakt kunst en het is ook erg gezellig. De kinderen willen van alles weten: hoe oud de acteurs zijn, of ze het leuk vinden om biggetjes te spelen en hoe lang ze hebben moeten repeteren. Ze zijn erg onder de indruk als Keja vertelt dat ze de rol heeft overgenomen en dit allemaal in twee dagen repeteren heeft geleerd.

Is het ook moeilijk”, vraagt een van de kinderen. Niet moeilijk, maar wel zwaar zeggen de acteurs. De pakken die ze dragen zijn warm en heel erg zwaar, de kinderen mogen even voelen hoe zwaar precies. Iedereen rent enthousiast het podium op. Tijd voor de laatste vraag, die mag Malak stellen. Malak vindt de acteurs er zo jong uitzien voor hun leeftijd, ze zijn alle drie begin dertig maar zien er jonger uit. Spelen houdt je jong, zo blijkt.

Na de limonade gaan we naar de bus, met een goodiebag met daarin o.a. een boek en wat lekkers. In de bus terug zit iedereen tevreden voor zich uit te staren, ondertussen snoepend uit de goodiebags. De kinderen zijn moe en voldaan na deze leuke en bijzondere middag. Theater de Krakeling bedankt, het was fantastisch!

 

0 reacties

Pin It on Pinterest

Share This