Met Noordje naar Museum Van Loon

20 feb 2024

We gaan weer met Noordje op stap! Deze keer gaan we naar het huis van familie van Loon. Dit huis is bijna 400 jaar oud en is één van de fraaiste huizen van de stad.

De kinderen Daisy en Henk woonden in dit grachtenhuis, met een prachtige tuin en zelfs een koetshuis; daar stonden de paarden, midden in de stad! Alles is origineel en de geschiedenis van de familie biedt stof voor verhalen. Wist je dat de eerste bewoner de schilder Ferdinand Bol was. Hij was een leerling van Rembrandt!  Ook bijzonder is het verhaal over het familiewapen van de familie van Loon.

In de middag lunchen we samen en als we weer terug zijn is er een workshop bij Noordje waar jij jouw familiewapen gaat bedenken en ontwerpen.

Kom mee met Noordje en beleef het!

Bovenstaande was de aankondiging en na het ritje met de metro, stonden we daar voor het huis Van Loon.

We konden wel zien dat het een oud huis was, de stenen waren al wat donker geworden. Verder zagen we veel rijkdom, dat konden de kinderen zien aan o.a. grote lampen aan het huis.

Nadat we beneden onze jassen hadden opgehangen, zijn we begonnen om de ontvangsthal te bekijken. Daar was veel te zien. We hoorden van de juf dat hier de kinderen Henk en Daisy woonden, zij zijn de kinderen van meneer en mevrouw Van Loon. Zij mochten nooit in deze ontvangsthal komen. Op de vraag aan de kinderen van Noordje waar zij niet mogen komen van hun ouders, waren er best wel veel plekken: -nooit in de werkkamer van mijn vader, – nooit in de garage waar machines staan, -nooit in de speciale kamer etc. Maar zo’n mooi ontvangsthal had niemand.

In deze hal zijn veel mensen te zien en we zagen rechtsboven het familiewapen, van verschillende families, ook in de vitrine zagen we verschillende familiewapens van allerlei rijke families. In de trap zagen we nog de letters van de namen van V. Hagen en Trip verwerkt. Deze namen waren van de eerste bewoners van het huis.

Maar wat doet dat bruidspaar daar?

Dit is een bijzonder verhaal. Cecilia en Georgina gaan bijna altijd mee. Deze keer ook weer en zij vertelden ons dat hun vader en moeder hier getrouwd zijn! Jeetje wat bijzonder! Maar zij vertelde ook nog dat hun moeder verre familie is van de familie van Loon. Nou ja wat leuk! Er schijnt ook een schilderij van een mevrouw te zijn, die heel veel op hun tante lijkt. Nou daar zoeken we ondertussen ook nog naar.

Als eerste zijn we lekker gaan zitten in de blauwe salon op het dikke tapijt. We keken onze ogen uit. Mevr. en meneer Van Loon zijn hier geportretteerd. Mevr. Van Loon werkte voor het koningshuis en had hier voorgesprekken met de mensen voordat ze bij de Koningin op bezoek gingen. Als zij vond dat je goed genoeg was dan mocht je bij de Koningin op bezoek. Meneer Van Loon in zijn zwarte pak had een eigen bank en hij ontving hier ook zijn gasten. Het moest er op en top uitzien.

Iedereen kreeg de opdracht iets of iemand te kiezen en daar goed naar te kijken en na te tekenen.

In deze kamer verwonderden wij ons over de rijkdom van de tafel. En zagen ook hier het familiewapen op de borden en schalen.

De juf mocht uit een houten doos 2 borden, bestek, een servet en 2 wijnglazen halen. De Noordje-kinderen kregen de opdracht om de tafel te dekken (tekenen) zoals het ‘heurt’. Dat lukte heel goed!

Nu lopen we door de tuin en luisteren we hoe stil het hier is. De beuk die hier staat is in 1884 geplant. De boom heeft vast veel gezien.

We kijken nu naar de achterkant van het huis en zien de bovenste etage, waar Martine van Loon nog woont. Zullen we even zwaaien… doeg….  We gaan nu het koetshuis in waar de paarden woonden.

In het koetshuis vertelt Driss dat hij ook op paardrijden heeft gezeten. Miek (vrijwilliger) vraagt aan hem: ‘ruik je de paarden nog?’ De juf ruikt het helaas niet. Zij houdt namelijk ook erg van paarden.

En dan nu gezellig in het warme koetshuis eten en drinken en dan hop weer terug naar Noordje voor de workshop.

De opdracht bij Noordje is; maak een familieportret waarbij je de eigenschappen van je familie verwerkt.

Na een woordwolk en een schets komt het echte werk namelijk het overbrengen van de schets op canvas! De Noordjes kinderen gingen enorm geconcentreerd en enthousiast aan het werk.

En hier de resultaten! Zo mooi, de familie Senoz komt uit Turkije, de islam is belangrijk en de koran, de familie Mormon komt uit Suriname, daar is het heerlijk warm en kleurrijk en wordt heerlijk gekookt. Rechtsonder zie je een rood huis dat verwijst naar de slavernij, en rechts boven een symbool van keti koti. Mooi bedacht en verwerkt Cha-ista! De familie van Lent komt uit Nederland, haar vader is schoenmaker en ze houden van mooi weer en wandelen.

Nou dat was weer een fantastisch interessant en een bijzonder Noordje naar het Museum.

En dan dankt Noordje wederom de vrijwilligers Miek, Martine en Tatjana voor hun begeleiding. Zonder hen lukt het niet om zo’n dag voor elkaar te krijgen.

Wil je alle foto’s bekijken? Op ons Tumblr account staan er nog een paar meer.

Wil je alle foto’s bekijken? Op ons Tumblr account staan er nog een paar meer.

0 reacties

Pin It on Pinterest

Share This