Met Noordje naar Sol Lewitt

27 nov 2023

In het Joods Museum is nu een bijzondere tentoonstelling te vinden met werk van de beroemde kunstenaar Sol Lewitt. Op een regenachtige zaterdag bezoeken wij deze tentoonstelling vol kleuren.

Bij de tentoonstellig zijn er veel strepen te zien; horizontale, verticale, diagonale! Sommige kinderen weten al welke richtingen dat zijn. Wij bespreken ook de bijzondere werkwijze van Sol Lewitt, hij maakte vaak niet zelf het werk, maar hij bedacht het idee en liet anderen het uitvoeren. Kan het idee het kunstwerk zijn of gaat het om wie het maakt? De kinderen hebben hier uitgesproken meningen over.

In een hoek hangen grote, kleurrijke schilderijen. Als de juf een  kleurencirkel laat zien ontdekken wij dat Sol Lewitt expres de kleuren heeft gebruikt die tegenover elkaar staan op het kleurenspectrum, dat zijn de complementaire kleuren.

Hierna bespreken wij de grote muurschildering die speciaal voor deze tentoonstelling is gemaakt. In het midden zien wij een ster die symbool staat voor het Joodse geloof en wij bedenken welk symbool wij zelf zouden kiezen voor het midden. Voor sommigen is dat een ster en een maansikkel als symbool voor hun Islamitische geloof en anderen willen liever een grote draak in het midden.

Pleinen van Sol Lewitt

Wij zouden eigenlijk een wandeling maken in de buurt om deze pleinen die Sol Lewitt speciaal heeft ontworpen voor Amsterdam in het echt te bewonderen, maar het regent pijpenstelen dus wij maken onze weg naar de metro en bewaren de wandeling voor een andere keer.

 

Bij een reeks tekeningen proberen wij net zoals Lewitt de zwarte kleur te maken door andere kleuren te mengen.

Nadat wij lekker hebben geluncht, gaan wij zelf aan de slag met abstracte schilderijen maken. De strakke lijnen krijgen wij met behulp van afplakband. De lijnen worden in lagen aangebracht dus tussendoor moet er veel geföhnd worden! Veel kinderen hebben ook nog tijd om zelf een kleurencirkel te maken, het mengen van kleuren blijft een wonder!

Dank aan alle kinderen die enthousiast hebben meegedaan en veel dank aan onze vrijwilligers Miek, Tatjana en Tjalling.

 

Je kunt het hele verslag en alle foto’s bekijken op ons Tumblr account, en ons daar ook volgen.

0 reacties

Pin It on Pinterest

Share This