Met Noordje naar het Rijksmuseum

19 dec 2023

De museum-Kidz van Noordje gaan op pad naar het Rijksmuseum want daar is een bijzondere gelegenheid voor, namelijk; in het Rijksmuseum is een hele zaal ingericht met kunstwerken die gaan over kinderen én het museums Boijmans van Beuningen museum in Rotterdam heeft onlangs werken uitgeleend aan het Rijksmuseum, dus er is heel veel bijzonders  te zien.

Er zijn nog veel meer kunstwerken van kinderen te zien uit verschillende tijden en in diverse technieken. Soms herkennen de kinderen van Noordje zich in de afbeeldingen en soms inspireren de kunstwerken tot gesprekken over beroemd zijn.

Een van de eerste beelden die wij tegenkomen in het museum is dit jongetje. Sommige kinderen vinden hem eng omdat hij er zo levensecht uitziet. De kinderen herkennen heel goed de emoties van boosheid en verveling bij de jongen (misschien omdat hij mee moest naar het museum tegen zijn wil)?

Beeld van een dansmeisje

Dit meisjesbeeld  ziet er minder levensecht uit maar zij heeft ook echte kleren aan net zoals het andere beeld van het jongetje. Door de schoenen die zij draagt en de manier hoe zij staat kunnen wij aflezen dat zij een danseresje is. Veel kinderen bij Noordje zitten zelf ook op dansles.

Naast beelden zijn er ook schilderijen in de tentoonstelling, bijvoorbeeld het links onderstaande meisje die ingeklemd staat tussen de grote mensen. Dat gevoel herkennen veel kinderen terug en het beklemmende gevoel van ingeklemd staan wordt nog eens verder versterkt door de donkere kleuren die in dit schilderij gebruikt zijn..

Er is ook conceptuele kunst, zoals deze tafel waar de sierlijke geborduurde bloemenrank op het tafelkleed langzaam verandert naar zwart en helemaal in de knoop zit. Rond de eettafel zitten kan gezellig zijn, maar soms ook niet als je ruzie hebt met je ouders of je broer of zus.

Na al het kijken is het tijd om zelf iets te doen. Wij stoppen bij het portret dat Rembrandt van zijn zoon Titus heeft geschilderd. De kinderen krijgen de opdracht om te proberen het schilderij na te tekenen of te bedenken welk verhaal Titus aan het schrijven is.

De kinderen weten heel goed de tederheid waarmee Rembrandt zijn zoon heeft geschilderd en de dromerige blik van Titus weer te geven.

In het Rijksmuseum moeten wij natuurlijk ook even langs de Nachtwacht, (zie de eerste grote foto) omdat niet alle kinderen die al in het echt hebben gezien. En tussen alle schutters van de nachtwacht loopt ook een klein meisje. Wat een leuke ontdekking.

Met een heleboel inspiratie van beroemde kunstenaars,  reizen wij terug naar Noordje, lunchen wij aan een grote tafel en gaan wij zelf aan de slag met kunstwerken maken. Geïnspireerd door de sierlijk geborduurde tafel van Anna en de vele kunstwerken in de tentoonstelling die gemaakt zijn van verschillende materialen, is de opdracht vandaag een collage te maken van je eigen familie die rond de eettafel zit.

(zie hieronder enkele van de prachtige resultaten)

Op Tumblr zie je ze allemaal.

0 reacties

Pin It on Pinterest

Share This