Lang zal ze leven, lang zal ze leven! Wie is er jarig? Amsterdam natuurlijk! En daarom heeft H’ART Museum een mooie tentoonstelling gemaakt met 75 kunstenaars in of uit Amsterdam! Nynke neemt de kinderen van Noordje mee naar de tentoonstelling. En daarna gaan we natuurlijk, zoals altijd, zelf aan de slag in het atelier van Noordje!
Terwijl we wachtten totdat iedereen er was, deden we nog een leuke opdracht: schrijf op wat je mooi vind aan Amsterdam. Een van de kinderen schreef wat, hier links, op het 750 jaar Amsterdam-briefje staat, daar mag Amsterdam wel trots op zijn.
Daarna gingen we met de metro richting het H’Art museum. Een tentoonstelling met Amsterdamse kunstenaars en kunstenaars die zich lieten en laten inspireren door onze stad, al 750 jaar lang.
We begonnen met een gedicht over Amsterdam en schreven zoveel mogelijk woorden op die we hoorden en daar kwam weer een nieuw gedicht uit voort.
Dankjewel Gershwin Bonevacia, we hebben ons laten inspireren door jouw gedicht.
Op deze foto bekeken wij Breitner, de kunstenaar die Amsterdam vastlegde met verf en in foto’s. Dima kon vertellen dat als je verder weg ging staan je het schilderij beter kon zien en we herkenden Amsterdam, door de gebouwen die op het schilderij staan.
Aan de andere kant zagen we de video van kunstenaar Bas Jan Ader, dat was pas een bijzonder werk. Het was een video waar Bas Jan met zijn fiets de gracht in reed. Op de vraag van de docent: Is dit kunst, vond iedereen dat dit kunst was, omdat deze kunstenaar iets anders deed dan de rest.
In deze zaal zagen we de kunstenaar Jaap van den Beukel, hij had bewoners uit de wijk Tuindorp Nieuwendam gefotografeerd. We keken naar de foto’s en Raf dacht zijn buurt te herkennen. Immers al de foto’s waren gemaakt in Amsterdam Noord.
De opdracht was om je eigen huis te tekenen met je familie ervoor, dat was een leuke uitdaging, waar mooie tekeningen uit voort kwamen.
Nu kregen we de opdracht om zelfstandig door de ruimte te lopen. De vrijwilligers Martine en Ellie stonden aan het begin en aan het einde, zodat de kinderen niet konden verdwalen.
Iedereen mocht een gevoel uitkiezen en samen gaan zoeken naar een kunstwerk wat bij dit gevoel paste. Ze gingen met z’n tweeën op stap en er kwamen mooie argumenten uit, waarom dit beeld bijvoorbeeld het gevoel IN DE WAR opriep.
Bij de beelden van Willem Radecker, de broer van John Radecker, die van het beeld op de Dam, gingen we zelf aan de slag en maakten we een portret sculptuur.
De kus van Jeroen Henneman, daagde ons uit om het spel met schaduwen te spelen en dat deden wij!
Zo en nu even een pauze, we hadden echt trek gekregen. Het was erg leuk dat de dame van de receptie even kwam zeggen dat we zo goed en rustig waren en dat we lieve kinderen waren. Miguel antwoordde terug: u bent ook een lieve mevrouw!
En kijk op de terugweg vond juf Ellie ook nog iets leuks op de grond, wat paste bij Amsterdam 750 jaar. Wij gingen HAPPY in de metro terug naar Noordje en daar was Yusufhan het helemaal mee eens.
Teruggekomen bij Noordje werkten de kinderen aan een opdracht met kleur en papier, niet tekenen met pen, maar tekenen met papier. Laat de kinderen van Amsterdam zien, was de opdracht, en dáár maakten we dan weer een vlaggetje van. Yusufhan vroeg of hij met de tackmachine mocht nieten. Dat mocht onder leiding van de docent, verantwoordelijkheid geven en nemen is fijn en het ging hem goed af en hij was een goede assistent. Er kwamen werkelijk prachtige vlaggetjes met portretten van de jonge Amsterdammers uit, die vierden dat Amsterdam 750 jaar was geworden!
Dank Martine, Ellie en Mi-Jeanne voor jullie hulp als vrijwilligers!!
0 reacties