Word up

social media omslag word up.jpg

WORD UP!

In Amsterdam vindt van 11 tot 14 juli de internationale conferentie Word Up! plaats. Tijdens deze vierdaagse bijeenkomst komen schrijflabs voor kinderen en jongeren uit de hele wereld samen om hun ervaringen en kennis te delen over hun programma’s en de manier waarop ze lees- en taalachterstanden aanpakken.
Het congres wordt georganiseerd door Noordje, een taal- en kunsteducatiestichting uit Amsterdam-Noord. Noordje is de Nederlandse partner van de Amerikaanse organisatie 826 National, een netwerk van verschillende schrijflabs in de VS.

Het eerste schrijflab 826 Valencia in San Francisco is in 2002 opgericht door schrijver Dave Eggers, in samenwerking met onderwijskundige Nínive Calegari. Hun aanpak heeft een andere aanpak dan traditionele huiswerkinstituten en de werkwijze van Eggers heeft inmiddels wereldwijd navolging gekregen.
Op dit moment is 826 National de grootste schrijforganisatie voor jongeren in de Verenigde Staten, met acht locaties (waaronder 826 Valencia) en in totaal 35.000 jonge deelnemers. Het uitgangspunt van de organisatie is dat creatief schrijven voor kinderen en jongeren een belangrijk middel is om ze te inspireren, hun identiteit te ontdekken en beter te presteren op school. Inmiddels zijn wereldwijd vijftig schrijfcentra opgericht die zich hebben laten inspireren door Eggers’ organisatie, waaronder Noordje in Amsterdam.

Word Up! vindt plaats op verschillende locaties in Amsterdam. Tijdens de conferentie worden ervaringen en resultaten van de verschillende schrijflabs gedeeld en wordt besproken welke mogelijkheden en kansen er zijn om taalachterstanden aan te pakken. Ook wordt een boek gepresenteerd waarin de schrijflabs vertellen wat ze doen en waarom hun aanpak succesvol is. Daarin worden ook de kinderen geportretteerd die de schrijflabs bezoeken.

We are very excited to welcome all wonderful and inspiring colleagues from 100 Story Building, Sydney Story Factory, Ministry of Stories, 826 National, La Grande Fabbrica delle Parole, Berättarministeriet, Fighting Words, Grimm & Co., Le Labo des histoires, Little Green Pig, Ordskælv, Porto delle Storie, Super Power Agency, W-ORT, Fronte del borgo.

Word Up! We're ready!

social media profiel word up.jpg