Team
Marjolijn

Wat doe je bij Noordje?
Ik ben vrijwilliger voor het taalprogramma. Elke week bereid ik een les voor waarbij het doel is om kinderen enthousiast te krijgen voor taal. Als je zegt 'we gaan vandaag schrijven' dan zien de kinderen al snel een lijntjespapiertje en een pen voor zich; een beeld dat ze doet denken aan school en waarvan ze vooral heel hard gaan zuchten. Daarom probeer ik ook andere manieren te verzinnen om tot schrijven te komen. Een invul-stripverhaal bijvoorbeeld. Of het maken van een verhaal met woorden en zinnen die je uit een tijdschrift knipt. Door net een andere invalshoek te kiezen, wordt het werken met taal speelser. Als een kind al de hele dag op school heeft gezeten moet je zorgen dat je het iets kan bieden dat niet alleen leerzaam is, maar ook prikkelend.

Waarom vind je het leuk om bij Noordje actief te zijn?
Het vrijwilligerswerk bij Noordje is spannend, uitdagend en geeft heel veel voldoening. Je moet snel kunnen schakelen. Elke week is de samenstelling van de groep weer anders. Soms heb je maar vier kinderen in je groep en de week daarop opeens twintig. Steeds krijg je met een andere dynamiek te maken. Ook is het lesgeven aan kinderen wezenlijk anders dan aan volwassenen. Als je voor een groep volwassenen staat, krijg je vaak maar een klein deel van ze te zien; het deel dat ze gepast achten voor de situatie. Bij kinderen krijg je het hele pakket. Die hebben geen zin om te doen alsof. Die zeggen soms doodleuk: 'Moet je horen juf, dit vind ik stom en ik ga het mooi niet doen.' Dan moet je een manier vinden om ze toch aan jouw kant te krijgen. Andersom is het ook zo dat ik een volwassene niet zo snel me om de hals zie vliegen omdat hij het zo jammer vindt dat ik met vakantie ga.

Wat is je levensmotto?
Elke dag kun je opnieuw een keuze maken.

Wat is je specialiteit?
Mijn tomeloze liefde voor de taal en het verhaal. En mijn lasagne met spinazie en geitenkaas.

Waarom doe je vrijwilligerswerk?
Bij Noordje heb ik de ruimte om me als docent te ontwikkelen. Om mezelf uit te dagen om steeds weer naar nieuwe, spannende lesvormen te zoeken. Om kinderen een vertrouwde omgeving te geven waar ze op een creatieve manier hun taligheid kunnen ontwikkelen. Ik word daar heel gelukkig van. En als je ergens gelukkig van wordt, is het soms prima om je te laten uitbetalen in koekjes en limonade.